25. října 2013

104) Košíčkování

Protože jsem dlouho nemohla psát, jelikož mě zlobil prohlížeč, a jelikož jsem hodně holkám, co měly zájem, nafotila návod na košíček, s radostí ho vkládám i sem, abyste si třeba i vy, méně zkušené, mohly vyrobit a udělat pořádek, nebo třeba využít košíček jako milý obal na vánoční dárek. 

1) Budeme potřebovat 2 druhy látek (pokud chceme vnějšek jiný než vnitřek) o rozměrech plus mínus 20 x 40 cm. 
2) Vnitřek látky je třeba podžehlit nějakou výztuží - nejlépe ronopastem (ten by měl být asi o 2 cm nižší (takže 18 x 40 cm) než látkový díl, aby se pak horní část látky dala pěkně zahnout a začistil se tak horní okraj košíčku). Vnějšek nejraději podložím tenkým vatelínkem nebo termolínkem a (ozdobně) prošiju, ať mi pak při šití výztuž necestuje (stačí i bohatě po obvodu - látku s vatelínem). Pokud vyztužovat nechcete, nemusíte, nic se nestane. 

3) Po prošití (pokud vyztužujeme) vnějšího dílu a nažehlení ronopastu na vnitřní díl je třeba tyto díly sešít tak, že k sobě přiložíme 2 kratší strany a ty prošijeme, takže nám vznikne jakýsi "rukáv". Vnějšek i vnitřek šijeme na stejnou šíři, aby pak do sebe díly pěkně zapadaly. (Po odšití obou těchto dílů si zkuste vložit "rukávy" do sebe, jestli do pěkně zapadají a nemáte některý moc úzký. Pokud ano, "zúžíme" i druhý dílek, stane se :o). Tady na obrázku je ušitý vnitřní díl, je vidět přesah látky oproti ronopastu, sešitá kratší strana vpravo.

4) Nyní je potřeba "splácnout" oba díly tak, aby šev zůstal pěkně uprostřed (vzadu konečného košíčku a nebyl vidět). Po tomto splácnutí sešijeme spodní stranu. Po odšití si vyznačíme (v případě spodní strany vyměřujeme od švů, nikoli od kraje látky!!!) čtverečky 4 x 4 cm, které odstřihneme. 
5) Po odstřižení růžků je třeba k sobě splácnout cípy vykouslého čtverečku - jako na obrázku. A tyto růžky odšít.
6) Vznikne nám takové krásné již téměř hranaté dno.
7) Stejně jste odšily(i?) i vnější díl, je to tak? Máme tedy vnějšek i vnitřek košíčku ušitý. Vnějšek je třeba protočit pohledovou stranou ven, vnitřek necháme ven ronopastovou částí. 
8) Vložíme vnitřní díl do vnějšího a horní kraje obou dílů zahneme k sobě, tím začistíme. Sešpendlíme - postupujeme od švu v zadní části košíčku, ať na sebe pěkně navazuje a horní okraj celý prošijeme (v nejlepším případě využijeme volného ramene šicího stroje. Je také možné vnitřní díl zahnout o malinko méně a tím nám vznikne přesah vnitřní látky oproti vnější a dělá to zajímavý efekt). Pozor na špendlíky při sešívání, ja se vždycky popíchám.
9) Košíček je na světě. Je docela vysoký, stačí jej pěkně srovnat, růžky dna na sebe, přežehlit, vytvarovat dno do obdelníku a jeho horní okraj ohnout dolů. Dozdobíme mašličkou, knoflíčky, či jinými ozdůbkami a můžeme jej naplnit. Snad se i vám povedl, určitě se pochlubte ;o)

Já sama plánuju ještě několik různých velikostí těchto košíčků, že si konečně uklidím v předsíni pod zrcadlem - šminky k sobě, parfémy k sobě, hřebeny k sobě ...


4 komentáře:

  1. Pavli krásný návod a ty barvičky, moc pěkně jsi vybrala:)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za krásný návod:-) a máš pravdu, bude do hezký dárek. Pěkný prodloužený víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za praktický a jednoduchý návod! Hned jej použiju...krabičky chci šít už delší dobu...

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé, mi ten košíček skoro utekl. Děkuju za návod. Určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zanechání Vašeho komentáře, budu se těšit zase příště.